Zaman zaman ben de iş tanımımı yaparken zorlanıyorum. Detaylı bir şekilde açıklamak yerine mühendis diye kestirip atıyorum. İnternette biraz araştırdım yaptığım işin tanımını. Aşağıda çeşitli kaynaklardan alınmış bir derleme bulacaksınız. Ardından bu yazıyı yazmaya iten sebebi size açıklayacağım.
“Sistem Analisti : (bilişim) İşlemleri bilgisayarla yapabilmek için inceleyen, nasıl yapılacağına karar veren ve çalışma sistemini hazırlayan kişi (1)”.
“Sistem analisti, sistemlerin küçük değişiklikler yoluyla etkin hale getirilmesi veya yeniden planlanmasını sağlamak amacıyla analiz edilmesiyle ilgilenen kişidir (2)” .
“Sistem analist, insanların, metodların ve bilgisayar teknolojisinin işleri en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için, organizasyonun problem ve gereksinimleri üzerinde çalışır (3)”.
Sistem analisti, isminden de anlaşılacağı gibi sistemi analiz eden ve sistemin iyileştirme, geliştirme ve yenileme süreçlerinde birebir rol oynayan kişidir.
Ben şu anki çalıştığım firmada bu isimle görevime devam etmekteyim. Peki ben gerçekten sistem analisti miyim? Ya da ben sistem analistliği görevinde gelecek vaat eden birisi miyim? Sistem Analistliğini seviyor muyum? Sistem analistliğinin gereksinimi olan bilgi ve donanıma sahip miyim? ve sorular uzayıp gidiyor. Bu sorulara şimdi cevap vermeyeceğim fakat, “Sistem Analisti ve Ben” adlı yazı (dizisini) yazmama sebep olan Tunç Kılınç‘a teşekkür ediyorum. Bir dahaki Sistem Analist başlıklı yazımızda güzel bir alıntıya yer vereceğim.
1-http://tr.wiktionary.org/wiki/sistem_analisti
2-Özel Ergen – Sistem Analizi ve Planlama, Ege Üniversitesi Basımevi, 1988, Sayfa 17
3-Whitten/Bentley/Barlow, System Analysis & Design Methods, IRWIN, İkinci Basım, Sayfa 6
İşte tam manasıyla cevabını aradığım soru “sistem analisti gerçekten ne yapar?” Edinebildiğim bilgiler ancak bi kaç tanım, ama benim ihtiyacım olan şey kendime “bu ülke de bu meslekle gerçekten uğraşılabilir mi” sorusuna cevap verdirebilecek kadar çok bilgi. Belki vakit ayırır bana yardımcı olabilirsiniz.
Sistem anaslitliği hakkında diğer yazılarımı da okuduysan sen de fark etmişsindir ki, analist kavramının geniş bir anlamı var. Türkiye sistem konusunda çok büyük adımlar atmakta. Firmalar veri konusuna önem vermeye başladığından beri analist ihtiyacı oluşmaya başladı. Ekmek satan bir fırın bile günlük satacağı ekmek sayısını önceden tahmin etmek için geçmiş veriye ihtiyaç duymaktadır. Veri varsa analiz vardır. Analizi de en iyi analist yapar.
Fakat senin sorduğun soru önem taşıyor. “Bu ülkede bu meslekle gerçekten uğraşılabilir mi?” yada “Bu mesleğe firmalar tarafından gereken önem veriliyor mu?”. Bunun kişinin yeteneğiyle ve tecrübesiyle doğru orantılı olduğunu düşünüyorum.
Ben yaptığım işten ve çalıştığım firmadan memnunum.
peki işin eğitim süreci nedir? endüstri mühendislerinin ve matematikçilerin çoklukla uğraştığı bi iş gördüğüm kadarıyla bununla beraber kurslar gözüme çarptı nette.bu kurslar gerekli ya da yeterli midir sizce yoksa içerisindeyken pişilen bi alan mıdır?
ekleme; bi matematikçi, adayı olarak soruyorum(:
Matematikçi yada mühendis aslında çok fazla farketmiyor. Bazı konularda (istatistik vs.) matematikçi üstün gelirken mühendislik mantalitesi gereken yerlerde mühendisler ön plana çıkabiliyor. Kurslar yararsız demiyorum ama kurslara gitmeden önce “Ne yapacağım?” sorusunun cevabını verebilmek gerekiyor. Sonuçta kursları alıp sonra o kurslarla alakasız bir iş yapmakta var. En optimum çözüm, eğitim politikası güçlü şirketlerde çalışmak. Hem kendini sektörde geliştirirken hem de şirketin içerden ya da dışarıdan verdiği eğitimlerle güçlenebilirsin.
Öncelikle sevdiğin iş diye tanımlayabileceğin bir pozisyon bulmak. Ardından bu iş için gerekli mataryelleri edinmek. (mataryel yanlış bir kelime seçimi olmuş olabilir)
Öneri olarak kafandaki iş pozisyonunu seç sonra kariyer sitelerinden şirketlerin bu pozisyon için ne gibi özellikler istediklerini gör. bundan sonra süreç devam etsin.